Középidő

Osztrák-magyar beszélgetős műsor európai ügyekről és mindarról, amire Európának jobban kellene ügyelnie.

magyar nyelvű adás

Tűzrőlpattant erdőség

Az Európai Unió erdőtüzei 2023-ban két luxemburgnyi területet, összesen több mint ötszázezer hektárnyi területet pusztítottak el. Bár Közép- és Kelet-Európában az idei ősz inkább az áradásokról, délebbre még javába tart a tüzek főszezonja, és az elkövetkező években a helyzet romlására számíthatunk.

A természeti tűzvészek kulcsfontosságú szereplője a klímaváltozás, amely megzavarja a Föld vízkörforgását. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy nedves területek nedvesebbé, a száraz területek pedig szárazabbá válnak. A növekvő szárazság miatt egyre több erdő gyengül meg, egyre több fa pusztul el, ami kiváló táptalajt jelent a tűz számára.

2023-as európai erdőtüzek szén-dioxid kiboszájtását 20 megatonnára becsüli az Európai Erdőtűz Információs Rendszer becslése szerint. Ez annyi, mint az eu-s légiközelekdés kibocsájtásának egyharmada.

Tökéletes 22-es csapdája: a klímaváltozás súlyosbítja az aszályokat és a hőhullámokat. Ez megsokszorozza az ilyen katasztrófákat, a kitörő tüzek pedig maguk is tovább fokozzák a globális felmelegedést.

És nem minden erdő születik egyenlőnek. Az őshonos fajok és robosztusabb, több rétegű élőhelyek általában életképesebbek, mint az ipari erdők. A megoldásoknak mindig az adott helyi sajátosságokhoz kell kiválasztani, és a katasztrófák megelőzése mindig jobb, mint a kármentés. 

Az adás vendégei:

Barta-Vámos László tűzoltó alezredes a Belügyminisztériumnál az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi és Kéményseprő-ipari Szabályozási Főosztály vezetője

Mariangela Paone olasz újságíró, a spanyol el Diario napilap munkatársa. Nemrég lenyűgöző multimédia riportot közölt a görögországi, portugáliai és spanyolországi erdőtüzekről, amit megnézhettek az el Diarion, de a mi műsorunknak otthont adó DipslayEurope.eu oldalon is. Mariangela a szerzője az „Athén négy évszaka” című könyvnek is.

Gremsberger Gábor a Climate Action Ltd. vezérigazgatója és alapítója. A klímacélok folyamatos megfigyelése céljából a Climate Action természeti adatokat gyűjt és elemez.

Vendéglátónk a budapesti CEU könyvtár, ahol a művelt közönség kutathat, dolgozhat, és a tetőszintről csodálhatja a gyönyörű budapesti kilátást. Köszönjük nekik! 

A műsor az Európai Unió Kreatív Európa Programja és az Európai Kulturális Alapítvány társfinanszírozásával készül.

Az itt kifejtett nézetek és vélemények csak a felszólalóké és a szerzőké, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) véleményét. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem tehető felelőssé értük.

Megosztás